Вітаю Вас Гість!
Четвер, 28.03.2024, 11:39
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Категорії розділу

Новини сайту [185]
Тут будуть розміщуватися короткі новини з життя нашого сайту
Програмне забезпечення [16]
Інформація про програмне забезпечення яке можна використати на уроках інформатики
Конспект [44]
Цікаві та необхідні матеріали для вчителів інформатики
План-конспект уроків [8]
Плани-конспектів уроків інформатики, та все що використовується під час уроку
Наболіло [1]
Проблеми, вирішення, спори та інше.... Одним словом НАБОЛІЛЕ!

Календар

«  Січень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Наша кнопка

Не забудьте розмістити нашу кнопку на Вашому сайті!
Сайт для підтримки вчителів інформатики


Друзі сайту

Сайт Старосалтівської гімназії Kачественный сервер шаринга, Большой выбор пакетов, Предложение для диллеров, Доступные цены http://shara.tv

Пошук

Користувальницький пошук

Наше опитування

Євроінтеграція?
Всього відповіли: 194

Архів записів

Банк ONLINE

Головна » 2009 » Січень » 29 » Попереджений - значить захищений!
11:30
Попереджений - значить захищений!
Щодня, при роботі на комп'ютері, відбувається робота з інформацією, що надходить з Інтернету, з переносних, лазерних дисків, флеш-пристроїв і та інших місць доступу, де перевірка на чистоту інформації не була проведена.

За своєю суттю, будь-який вірус, троян і інше шкідливе програмне забезпечення, яке проникає на ваш комп'ютер, виглядає як проста зміна інформації на жорсткому диску. Як вибудовування певної послідовності бітів при побудові програмного коду. Всі негарні наслідки, які вони можуть надавати, наприклад відкриття порту, що впливає на проникнення згодом, так само є банальною зміною інформації на жорсткому диску.
Таким чином, щодня, при виході в Інтернет або локальну мережу, нас підстерігає потенційна загроза. Це може бути вартим безповоротною втратою файлів, у гіршому разі системних або важливих особистих. Втратою контролю над ресурсами комп'ютера, якщо його настройки будуть змінені без вашого відома. Більшість вірусів вступають в активність відразу при їх запуску, можливо ненавмисному, проте наслідки, часто, можна відмітити лише при наступних завантаженнях комп'ютера, коли інформація вже буде пошкоджена, а комп'ютер буде їх розсадником.

Як можна з цим боротися? Чому антивіруси морально застарівають, поступаючись іншим методам захисту?

В першу чергу розглянемо найстаріше, звучніше, і від того, до цих пір, популярний засіб вирішення проблеми – антивіруси.

Антивіруси сканують всю вхідну ззовні інформацію, на виконувані, заражені файли, і споживають достатньо ресурсів оперативної пам'яті і процесора, щоб помітно уповільнити роботу комп'ютера і розладнати своїм зволіканням. Будь-який антивірус вимагає постійного або змінного підключення до мережі Інтернет, або ресурсам з оновленнями, оскільки йому необхідно оновлювати свої антивірусні бази для боротьби з кодами, що удосконалюються, нових вірусів і деструктивних втручань. Чим частіше виконуються оновлення, тим більше захищеними буде комп'ютер. Часто це призводить до того, що швидкість Інтернету буде знижена, поки не відбудеться завантаження оновлень.

Також, більшість антивірусів вимагають щорічної доплати за продовження терміну ліцензії їх використання, що фінансово виглядає достатньо непривабливо.

Це засіб вирішення проблеми є превентивним, тобто перешкоджає попаданню на комп'ютер вірусів, які вже внесені до об'ємної бази даних. Проте далеко не всім вдається регулярно виходити в Інтернет і оновлювати бази даних. Через це свіжі віруси і Трояни все-таки потрапляють і заражають комп'ютер, а ось з наслідками такого зараження антивірусам справитися, часто, не під силу. Відтворювати втрачені файли вони просто не уміють.

Наступне рішення – це системи бекапа (резервного копіювання).

Бекапи копіюють інформацію цілком, або повністю томи, або окремі файли і теки, що займає достатньо часу залежно від кількості копійованої інформації. Це надійніший засіб для вирішення проблеми, оскільки завжди є можливість поправити сам результат руйнівної діяльності від вірусів або просто некваліфікованих користувачів. Проте не завжди вдається вчасно відмітити, що така діяльність мала місце бути, особливо якщо відбулася не фатальна зміна, а проста зміна настройок важливих програм або інших ресурсів.
Якщо користувач, раптом, помічає, що Windows стала працювати нестабільно, став "гальмувати" комп'ютер, з'явилися рекламні модулі в браузере, а деякі програми перестали запускатися або стали поводитися неадекватно, словом, в наявності втручання вірусу або неправильних дій користувача. В цьому випадку користувач дістає свій наперед створений бекапом образ на диску і відновлює з нього систему до колишнього стану. Тобто просто повертає в часі стан комп'ютера або файлів. Бекапи не вимагають постійного підключення до Інтернет. Їм не потрібні оновлення, оскільки відсутні бази даних. Це простій інструмент в руках досвідченого користувача, тому що користувач, що тільки розбирається, зможе портіровать образи бекапа на сторонні носії і бути досить кваліфікованим, щоб ними скористатися у разі неполадок.

Додатковим рішенням є фаєрволи.

Вони в основному стережуть порти - фільтрують проходження трафіку через мережеві інтерфейси (мережеві карти, модеми). Відкриття і закриття порту розцінюється так само, як зміна інформації, а саме, як зупинка доступу до мережевих додатків, і зберігається ця інформація на жорстких дисках, дискових масивах. Проте у разі втручання людського чинника, вони природно не допоможуть.

Категорія: Конспект | Переглядів: 1637 | Додав: Администратор | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]