Вітаю Вас Гість!
Середа, 24.04.2024, 23:56
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Категорії розділу

Новини сайту [185]
Тут будуть розміщуватися короткі новини з життя нашого сайту
Програмне забезпечення [16]
Інформація про програмне забезпечення яке можна використати на уроках інформатики
Конспект [44]
Цікаві та необхідні матеріали для вчителів інформатики
План-конспект уроків [8]
Плани-конспектів уроків інформатики, та все що використовується під час уроку
Наболіло [1]
Проблеми, вирішення, спори та інше.... Одним словом НАБОЛІЛЕ!

Календар

«  Жовтень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Наша кнопка

Не забудьте розмістити нашу кнопку на Вашому сайті!
Сайт для підтримки вчителів інформатики


Друзі сайту

Сайт Старосалтівської гімназії Kачественный сервер шаринга, Большой выбор пакетов, Предложение для диллеров, Доступные цены http://shara.tv

Пошук

Користувальницький пошук

Наше опитування

Євроінтеграція?
Всього відповіли: 194

Архів записів

Банк ONLINE

Головна » 2008 » Жовтень » 1 » Протокол TCP/IP
12:16
Протокол TCP/IP

TCP/IP

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.

TCP/IP — це абревіатура терміну Transmissіon Control Protocol / Internet Protocol (Протокол керування передачею / Протокол Internet). Фактично TCP/IP не один протокол, а декілька. Саме тому ви часто чуєте, як його називають набором, або комплектом протоколів, серед яких TCP і IP — два основних. Фактично TCP/IP представляє цей базовий набір протоколів Інтернету, відповідальний за розбивку вихідного повідомлення на пакети (TCP), доставку пакетів на вузол адресата(IP) і збирання (відновлення) вихідного повідомлення з пакетів (TCP).

TCP/IP — зародився в результаті досліджень, профінансованих Управлінням перспективних науково-дослідних розробок (Advanced Research Project Agency, ARPA) уряду США в 1970-х роках. Цей протокол був розроблений для того, щоб обчислювальні мережі дослідницьких центрів в усьому світі могли бути об’єднані у формі віртуальної «мережі мереж» (internetwork). Первісна Internet була створена в результаті перетворення існуючого конгломерату обчислювальних мереж, що носили назву ARPAnet, за допомогою TCP/IP.

Великий внесок у розвиток стеку протоколів TCP/IP, що одержав свою назву завдяки популярним протоколам IP і TCP, вніс університет Берклі, реалізувавши протоколи стека у своїй версії ОС UNIX. Популярність цієї операційної системи привела до широкого поширення протоколів ТСР, IP і інших протоколів стека. Сьогодні цей стек використовується для зв’язку комп’ютерів світової інформаційної мережі Internet, а також у величезному числі корпоративних мереж.

За довгі роки використання в мережах різних країн і організацій стек ТСР/ІР увібрав у себе велику кількість протоколів прикладного рівня. До них відносяться такі популярні протоколи, як протокол пересилання файлів FTP, протокол емуляції терміналу Ethernet поштовий протокол SMTP, використовуваний в електронній пошті мережі Ethernet гіпертекстові сервіси служби WWW і багато інших.

Сьогодні стек ТСР/ІР є одиним з найпоширеніших стеків транспортних протоколів обчислювальних мереж. Дійсно, тільки в мережі Internet об’єднано близько 1 мільярду комп’ютерів в усьому світі, що взаємодіють один з одним за допомогою стеку протоколів ТСР/ІР.

Стрімке зростання популярності Internet привів і до змін у розміщенні сил у світі комунікаційних протоколів — протоколи ТСР/ІР, на яких побудований Internet, стали швидко тіснити безперечного лідера минулих років — стек ІРХ/SPX компанії Nowell.

Хоча протоколи ТСР/ІР нерозривно зв’язані з Internet і кожний з багатомільйонної армади комп’ютерів Internet працює на основі цього стеку, існує велика кількість локальних, корпоративних і територіальних мереж, що безпосередньо не є частинами Internet у яких також використовують протоколи ТСР/ІР. Щоб відрізняти їх від Internet ці мережі називають мережами ТСР/ІР або просто ІР-мережами.

Оскільки стек ТСР/ІР з самого початку створювався для глобальної мережі Internet він має багато особливостей, що дають йому перевагу перед іншими протоколами, коли мова заходить про побудову мереж, що включають глобальні зв’язки. Зокрема, дуже корисною властивістю, що робить можливим застосування цього протоколу у великих мережах, є його здатність фрагментувати пакети. Дійсно, велика складена мережа часто складається з мереж, побудованих на зовсім різних принципах. У кожній з цих мереж може бути установлена власна величина максимальної довжини одиниці переданих даних (кадру). У такому випадку при переході з однієї мережі, що має велику максимальну довжину, у мережу з меншою максимальною довжиною може виникнути необхідність розподілу переданого кадру на кілька частин. Протокол IP стеку ТСР/ІР ефективно вирішує цю задачу.

Іншою особливістю технології ТСР/ІР є гнучка система адресації, що дозволяє більш просто в порівнянні з іншими протоколами аналогічного призначення включати в інтермережу мережі інших технологій. Це властивість також сприяє застосуванню стеку ТСР/ІР для побудови великих гетерогенних мереж.

У стеці ТСР/ІР дуже ощадливо використовуються можливості широкомовних розсилань. Це властивість необхідна при роботі на повільних каналах зв’язку, характерних для територіальних мереж.

Однак, як і завжди, за одержувані переваги треба платити, і платою тут виявляються високі вимоги до ресурсів і складність адміністрування ІР-мереж. Могутні функціональні можливості протоколів стека ТСР/ІР вимагають для своєї реалізації високих обчислювальних витрат. Гнучка система адресації і відмовлення від широкомовних розсилань приводять до наявності в ІР-мережі різних централізованих служб типу DNS, DHCP і т. п. Кожна з цих служб призначена для полегшення адміністрування мережі, у тому числі і на полегшення конфигурування устаткування, але в той же час сама вимагає пильної уваги з боку адміністраторів.


Категорія: Конспект | Переглядів: 2815 | Додав: Администратор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]